niedziela, 28 kwietnia 2013

Brioche

Drożdżowych wypieków ciąg dalszy - tym razem brioche według przepisu z kwestii smaku. W sam raz na pochmurną niedzielę :)

Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży (7 g suchych drożdży instant),
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 375 g mąki tortowej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 3 jajka + 1 roztrzepane jajko,
  • 175 g bardzo miękkiego masła

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdże z mlekiem, zacząć miksować. Wbić 3 jajka i miksować mieszadłem przez 5 minut (lub wyrabiać ręką - 8 minut). Dodać miękkie masło i miksować kolejne 5 minut (ręką - 10 minut). Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc. Formę 32 x 8 cm wysmarować olejem (można też użyć dwóch mniejszych keksówek). Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować kuleczki i wkładać je do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut na złoty kolor (mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio mocno zrumieniony, położyć na nim kawałek folii aluminiowej i piec dalej). Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć na metalową kratkę.



Łatwe i właściwie nie wymagające pracy (jeśli korzysta się z miksera). Po wyjęciu z lodówki nie ma żadnego problemu z pokrojeniem ciasta i uformowaniem kulek. Delikatne drożdżowe ciasto idealne na śniadanie, z konfiturą i masłem ale nie słodkie. Jeśli ktoś lubi chałkę będzie lekko zawiedziony. Jednak dla mnie - w sam raz do kawy :) Przy okazji dowód na to, że ciasto drożdżowe wcale nie jest takie straszne jak je malują. Polecam tym bardziej, że można je też wykorzystać do francuskich grzanek.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam brioche i wszystko, co maślane... Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń