poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zapiekanka pasterska

Zimową porą na obiad jak znalazł - zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku według przepisu Sophie Dahl z programu "Apetyczna panna Dahl".

Składniki:
Irlandzkie puree (champ)
  • sól morska,
  • 6 mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki,
  • garść mrożonego groszku,
  • 4 dymki, posiekane,
  • łyżka masła,
  • 50 ml mleka,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 150 g cheddara w niewielkich kawałkach

Sos pomidorowy:
  • 2 czerwone cebule, obrane i grubo posiekane,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane,
  • 4 małe marchewki, obrane i pokrojone na małe kawałki,
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na małe kawałki,
  • 2 puszki krojonych pomidorów w puszce,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • 1 łyżeczka tabasco,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
  • 2 liście laurowe,
  • 175 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • dwie gałązki rozmarynu,
  • trochę octu balsamicznego,
  • garstka liści natki pietruszki o płaskich liściach,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz


Dodatkowo:
  • 250 g chudej mielonej wołowiny,
  • 1 puszka soczewicy


Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler naciowy i podsmażaj na niewielkim ogniu przez 5-10 min mieszając od czasu do czasu. Dodaj pomidory w puszce, sos Worcestershire, tabasco, wędzoną paprykę, liście laurowe, czerwone wino, bulion warzywny, rozmaryn, ocet balsamiczny i część posiekanej natki. Dopraw sporą ilością soli oraz pieprzu i doprowadź sos do wrzenia. Gotuj sos na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Podsmaż wołowinę na mocno rozgrzanej patelni aż się mocno zrumieni. Dodaj do wołowiny połowę sosu pomidorowego i wymieszaj. Do pozostałego sosu dodaj odsączoną soczewicę i wymieszaj. Odlej wodę z ugotowanych ziemniaków, podgrzej mleko w rondelku, dodaj do niego masło i natkę, wlej ciepłe mleko do garnka z ziemniakami i ugnieć na puree. Dodaj groszek, ugniataj jeszcze przez chwilę, żeby część groszku się rozpadła, a część pozostała w całości. Nałóż sos z wołowiną i sos z soczewicą do oddzielnych żaroodpornych naczyń do zapiekania. Na wierzch nałóż porcje puree i powtykaj w nie kawałki sera. Ustaw naczynia na blasze i wstaw do piekarnika na 25-30 min.





Jestem trochę monotematyczna ale naprawdę lubię takie jedzenie. Uwagi co do przepisu: brakuje informacji co zrobić z dymką w puree - dodałam na końcu. Groszek powinien być rozmrożony. Soczewicę z puszki można oczywiście zastąpić ugotowaną soczewicą. I gotowe! Smacznego :)

1 komentarz:

  1. lubię jej przepisy :) a zapiekanka w sam raz na taką pogodę ;)
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń