środa, 9 stycznia 2013

Tortille z kurczakiem na ostro według Gordona

Fast food w wydaniu zdrowszym czyli tortille z kurczakiem na ostro według przepisu z programu "Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem".

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • kapusta pekińska,
  • dymka,
  • ulubiony ostry sos,
  • placki tortilli

marynata:
  • po 1 łyżce: ziaren kardamonu (bez łupin), cynamonu, imbiru mielonego, kolendry, gałki muszkatołowej, 
  • garść świeżej kolendry, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Rozetrzeć składniki marynaty w moździerzu i wymieszać. Natrzeć marynatą piersi z kurczaka i odstawić na 2 godziny. Następnie dobrze rozgrzać patelnię grillową i smażyć kurczaka aż nabiorą ciemnej brązowej barwy. Na tej samej patelni podgrzać tortille. Ułożyć na nich kapustę pekińską, kurczaka, dymkę i ulubiony sos.



Lubię Gordona, lubię bardzo ale ten przepis jest taki troszkę... mało imponujący. Kurczak rzeczywiście dość aromatyczny ale nie nazwałabym go ostrym. Brakuje mi jednak większej ilości warzyw a przede wszystkim przepisu na fajny, pasujący do całości sos! Ogólnie - należy to traktować raczej jako wskazówkę do przygotowania kurczaka a nad resztą popracować samodzielnie. Tym razem nie jestem pod wrażeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz