poniedziałek, 15 października 2012

Pyszna polędwiczka

Obiadowo polędwiczka w czarnym pieprzu z pysznym sosem pieczarkowym na chrzanowym puree ziemniaczanym z kwestii smaku. Oryginalny przepis tutaj.

Składniki:
  • 1 polędwica wieprzowa o wadze 500 g,
  • sól morska i 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

Sos z pieczarkami:
  • 350 g pieczarek,
  • 1/2 szklanki gorącego domowego bulionu lub wody,
  • kilka kawałków suszonych grzybów,
  • 2 łyżeczki sosu worcetershire,
  • 1 mała cebula szalotka, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 kieliszek brandy,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1/4 szklanki (60 ml) gęstej śmietany 30%


Purée ziemniaczane z chrzanem:

  • 800 g ziemniaków,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:
Polędwicę ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Bulion lub wodę zagotować razem z suszonymi grzybami a następnie wymieszać z sosem worcester. Posiekać natkę pietruszki i cebulę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Polędwicę doprawić solą i dokładnie obłożyć pieprzem, posmarować 1 łyżką oliwy. Rozgrzać patelnię (np. taką, którą można wstawiać do piekarnika, jeśli takiej nie mamy, używamy zwykłej i jednocześnie nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia). Na patelni podgrzać drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika (razem z patelnią lub przełożyć na blaszkę) i piec przez 15 minut. Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz (nie kroić przed upływem 8 minut). Na tej samej patelni przygotować sos z pieczarkami: postawić patelnię na ogniu, roztopić masło. Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcetershire oraz śmietankę. Zagotować, ustawić ogień na umiarkowany i gotować sos przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki. Sprawdzić czy sos jest odpowiednio słony. Purée ziemniaczane z chrzanem: Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła oraz chrzanu. Ziemniaki wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną na plastry polędwicę i polać sosem z pieczarkami. Udekorować natką pietruszki i podawać z wybraną surówką.




Opis wykonania jest dość długi i może sprawiać wrażenie skomplikowanego ale tak naprawdę jest bardzo łatwy. Przygotowanie polędwiczki to żaden problem. Pokrojenie pieczarek również. Na pewno trzeba zwrócić uwagę na przedostatni etap przygotowania sosu czyli redukowanie - pieniąca się śmietana wygląda jakby było jej trochę więcej, warto więc spróbować po prostu i sprawdzić czy konsystencja sosu jest już odpowiednia. Absolutnie najlepszy sos pieczarkowy jaki jadłam! Mięso pyszne w otoczce z pieprzu a do tego chrzanowe puree ziemniaczane. Z uwagi na mnogość smaków polecam do tego delikatną glazurowaną marchewkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz