wtorek, 18 września 2012

Banoffi

Tym razem coś na słodko: deser banoffi według przepisu z książki i programu "Gotuj i chudnij".

Składniki:
  • 1 duży wafel ryżowy lub biszkopt imbirowy (około 25 g),
  • 2 czubate łyżki dulce de leche (krem karmelowy, można zastąpić zwykłym kremem karmelowym lub toffi w puszce),
  • 1 banan pokrojony w plastry,
  • 2 1/2 łyżki beztłuszczowego jogurtu,
  • starta czekolada do posypania

Wykonanie:
Wafel lub biszkopt włóż do plastikowej torebki, a następnie roztłucz w moździerzu na okruszki. Wsyp do dwóch małych pucharków lub misek. Do każdego naczynia włóż łyżkę kremu karmelowego - jest gęsty i bardzo kleisty, więc chwilę potrwa, zanim spłynie z łyżki. Połóż na wierzchu plasterki banana. Polej deser jogurtem i posyp tartą czekoladą.



Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. Do bardzo słodkiego kremu karmelowego świetnie pasuje jogurt naturalny, równoważący całość. Pycha! Polecam tym bardziej, że według książki porcja tego deseru to tylko 289 kcal :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz