środa, 18 lipca 2012

Świderki z ziołowymi klopsikami z indyka

I znów klopsiki. Tym razem na życzenie siostry świderki z ziołowymi klopsikami z indyka z książki "Zdrowie na talerzu".

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 2 kromki białego pieczywa tostowego, pokruszonego,
  • 1/4 szklanki chudego mleka,
  • 450 g chudej mielonej piersi z indyka,
  • 1/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej,
  • 1 duże jajko,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • 1/4 szklanki drobnych rodzynków, (nie dałam bo nie lubię)
  • 3/4 łyżeczki szałwii,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki mąki,
  • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki,
  • 3 paski skórki okrojonej z pomarańczy,
  • 250 g makaronu razowego świderki

Wykonanie:
Rozgrzać łyżkę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 7 minut aż cebula się przyrumieni. Przełożyć do dużej miski. Dodać pokruszony chleb i mleko. Odstawić na minutę. Dodać mielone mięso, natkę pietruszki, jajko, parmezan, rodzynki, szałwię i sól. Starannie wyrobić. Uformować 24 kulki wielkości orzechów włoskich. Obtoczyć w mące, strzepując nadmiar. Na tej samej patelni rozgrzać na średnim ogniu pozostałą łyżkę oliwy. Wrzucić klopsiki i smażyć 3 minuty, aż się przyrumienią. Dodać pomidory i skórkę pomarańczową. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić powolutku pod przykryciem 12 minut. Ugotować makaron fusilli w dużym rondlu z wrzątkiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać, wymieszać w dużej misce z klopsikami i sosem. 



Banalnie proste w wykonaniu danie. Fajna alternatywa dla spaghetti bolognese - podobny smak ale w innej formie, raczej mniej kaloryczne z uwagi na wykorzystanie mięsa indyka zamiast wołowego. Dodatkowo według przepisu mięso indyka, ser i rodzynki dostarczają dużo cynku, selenu, wapnia, magnezu oraz witamin z grupy B. Samo zdrowie! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz