wtorek, 15 maja 2012

Mięso z patyczkami czyli żeberka!

Przepis Michaela Smitha z programu "Domowy kucharz" na pieczone żeberka.

Składniki:
  • 60-80 dag żeberek
  • mała puszka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¼ szklanki musztardy Dijon
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • ¼ szklanki sosu Worcestershire
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki sproszkowanego chili
  • sól

Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Włóż żeberka do dużej brytfanny. Wymieszaj pozostałe składniki dodając soli do smaku i wylej na żeberka. Przykryj brytfannę folią piekarniczą i piecz póki mięso nie będzie kruche i delikatne. Pieczona fasola to klasyczny dodatek do żeberek.




Połączenie soku pomarańczowego z sosem Worcestershire na pierwszy rzut oka może wydać się dość ryzykowne ale wszystkie składniki bardzo dobrze się wymieszały i powstała pikantna marynata. Niestety, żeberka piekły się strasznie długo (jakieś dwie godziny) i to w wyższej temperaturze niż zalecane 150 stopni, gdyż jednocześnie piekły się do nich młode ziemniaczki. Nie mogłam się doczekać ale efekt naprawdę jest tego wart. Po zostawieniu ich dodatkowo w nagrzanym piekarniku sos się wspaniale redukuje a mięso jest soczyste i pyyyyyszne!
Nie jestem fanką żeberek ale te akurat polecam o ile ma się dużo czasu na ich pieczenie.

Aktualizacja: dłuższe pieczenie powoduje, że sos robi się prawie karmelowy :) Pyszny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz